Det kan være svært at få økonomien til at hænge sammen med alle de udgifter en familie har, og det er derfor vigtigt, at du har et godt overblik over sin økonomi.
Mange forsøger at skabe mere fleksibilitet i økonomien ved at låne penge eller optage anden kredit, da det kan være svært altid at få enderne til at mødes.
Der findes flere forskellige typer, som du kan ansøge om, alt efter hvad dine behov er. Uanset hvilken type af lån du vælger, så er det vigtigt at huske på at alle former for låntagning bør ske med omhu og ansvarlighed – sørg altid for at have et godt overblik over din økonomi og dine muligheder inden du tager et lån.
Især er det vigtigt, at du bruger lidt tid på at sætte dig ind i, hvordan du gennemskuer prisen på et lån, før du blindt accepterer et tilbud fra en bank. Der er mange penge at spare ved at vælge det rigtige lån, og det kræver ikke ret meget viden at vælge rigtigt første gang.
Når du er i bund med denne artikel, er du klædt rigtigt godt på til selv at træffe den bedste beslutning for din økonomi, uanset hvad du skal låne penge til.
Forskellige typer af lån
Der findes mange forskellige lånetyper, som du kan vælge imellem, alt efter hvad dine behov er. Der findes blandt andet forbrugslån, som typisk har en variabel rente og en kortere løbetid end et banklån.
Forbrugslånet giver dig mulighed for at finansiere større udgifter som bil- eller boligkøb.
Hvis du allerede har gæld til en eller flere banker, kan du med fordel lave et rentetjek på lånet, for at se, om du kan få en lavere rente hos en anden bank og dermed spare penge på din gæld.
Uanset hvilken type af lån du vælger, så skal du altid huske på at undersøge markedet grundigt for at finde det bedste tilbud – både når det gælder renter og gebyrer.
Hold øje med ÅOP
Når du skal låne penge i Danmark, har du den fordel, at alle banker og långivere er forpligtet til at oplyse dig om lånets såkaldte ÅOP.
Det betyder årlig omkostning i procent, og det er måske det vigtigste tal overhovedet.
Det skyldes, at alle lånets omkostninger er inkluderet i ÅOP, og du vil derfor ikke kunne blive overrasket af mindre synlige gebyrer eller lån med lave renter, der omvendt har store gebyrer.
Forskellen på sikrede og usikrede lån
Sikrede lån kræver sikkerhed for at blive godkendt. Det betyder, at du skal stille noget som sikkerhed for lånet – typisk et hus eller en bil.
Hvis du ikke kan betale lånet tilbage, kan din udbyder tage det du har stillet som sikkerhed og bruge det til at dække de penge, du skylder dem.
Usikrede lån er derimod ikke bundet op på nogen form for sikkerhed.
Det betyder, at din udbyder ikke har ret til at tage noget fra dig, hvis du ikke kan betale lånet tilbage. I stedet vil de forsøge at inddrive gælden ved hjælp af andre midler – ved at sende rykkere eller trusler om inkasso.
Usikrede er ofte lettere at få godkendt end sikrede lån, da bankens vurderingspersoner ikke skal vende tomlen op for det, du vælger at stille som sikkerhed.
I stedet kigger bankerne udelukkende på dit rådighedsbeløb, når du vurderer, om du kan få et lån. Det gør banken også, når det gælder lån med sikkerhed, men som sagt er processen kortere og mere gennemsigtig.
Dog er renten ofte højere på de usikrede end på sikrede lån, da der er større risiko for bankerne forbundet med dem.
Sammenlign online
Det er en god idé at undersøge forskellige tilbud fra forskellige banker, inden du tager et lån. Hos lendme.dk kan du nemt sammenligne og finde det bedste lån til dine behov med den laveste rente.
De samarbejder med en lang række banker, og indhenter hurtigt tilbud, så du kan få et overblik over lånemarkedet.
Det gør det nemt for dig at finde det rette lån, da du kan se alle de forskellige låneudbydere og deres tilbud på ét sted.
Du kan sammenligne priser, renter og gebyrer fra flere forskellige udbydere, så du kan vælge det bedste lån til dig.
Du kan også se hvilke krav der stilles af de forskellige udbydere, så du ved hvad der skal til for at få godkendt dit lån.
Alt dette gør det muligt for dig selv at finde det bedste lån, uden at skulle have far i en bankrådgiver, eller være ekspert i økonomi.