Sådan overlever du en skilsmisse

Skilsmisse

Først og fremmest – det skal nok gå!

Dernæst og meget vigtigt: indtil det begynder at gå igen, må du gerne i dine friweekender drikke dig meget, meget fuld, lægge an på alt med en puls og kaste op i et askebæger. Vi andre har også været der, og det er helt normalt lige efter en skilsmisse. I starten handler det bare om at overleve fra dag til dag, nogle gange fra time til time. Det vigtigste er at vide, at selvfølgelig overlever du.

Tusinder er kommet igennem det før dig, og det skal du også nok komme. Livet, som du kendte det, er væk, det er hårdt, det er uoverskueligt – men det løser sig. Tingene falder på plads, støvet lægger sig, og du bliver glad igen. Det bedste, du kan gøre for dig selv lige nu, er at tage én ting af gangen og sørge for at grine sammen med dine børn. Lav en to do-liste over alle de ting, du skal nå, og hvis du mest har lyst til at græde, så husk at skrive det med de glade grin på listen.

Midt i kaos, hvor man egentlig bare har lyst til at trække dynen helt op over hovedet, er der tusind praktiske ting, der skal styr på: hussalg, samværsaftaler og hvor skal legetøjet være? Det hele er nyt land, og der er så meget at sætte sig ind i. Og så meget sorg og usikkerhed. Men det værste er overstået: der var en, der turde sige det frygtelige højt, at det ikke længere gik. I er blevet enige om at gå fra hinanden, eller nogen har i hvert fald taget den beslutning.

Til dig, der går og overvejer skilsmisse

Men måske er du ikke engang blevet skilt endnu. Måske fik du bare linket til enligmor.dk af din veninde, der synes, du burde blive det – og blive glad igen. Eller også bruger du dagene på at lave for og imod-lister og nætterne på at spekulere på, om du nu også kan klare det. Både økonomisk og især at skulle leve med den dårlige samvittighed over, at dine børn nu skal leve på skift hos mor og far.

Men der er ingen, der skal blive i et dårligt ægteskab, kun for børnenes skyld. Og hvem ved, måske bliver de faktisk gladere, når de ikke længere skal høre på forældre, der skændes med hinanden? Dette er ikke en opfordring til at lade sig skille, bare fordi du lige tror, at græsset er grønnere på den anden side. Man skal kæmpe for at få tingene til at fungere – for alles skyld. Hvis I ikke allerede har været der, så book en tid hos en parterapeut, inden I skriver skilsmissepapirerne under.

Skilsmisse og økonomi

I alle de spørgsmål, der dukker op, om der i det hele taget stadig er noget at redde eller skyldfølelsen overfor børnene ved at lade dem gå igennem et skilsmisse – så vejer det med økonomien også rigtig tungt. Men det skal ikke være pengene, der får dig til at blive i et forhold, der for længst burde have været afsluttet. Når der er styr på økonomien, så kan man holde fokus på det, det handler om, nemlig kærligheden. Når den ene ikke er i lommen på den anden, så er der frit valg til at gå eller blive.

Derfor er der her på siden også artikler, der handler om økonomien som enlig mor – klik her. Her kan du for eksempel se, hvordan budgettet for en enlig mor pindet ud i tilskud og fripladsordninger. Hvis du er en af dem, der stadig ligger og diskuterer med hovedpuden hver nat, så kan du med dine egne tal regne igennem, hvordan din økonomi ville komme til at se ud som eneforsørger. Det kan også godt give et incitament til at prøve det der parterapi. Hvis du allerede er enlig mor med tjek på alt det her, men som måske sidder lidt stramt i det, så læs alligevel artiklerne om økonomi igennem og se, om der ikke skulle ligge en skat eller to begravet et sted.