Sådan forstår du dine søvncyklusser

At få en god nats søvn er afgørende for fysisk, mentalt og følelsesmæssigt velvære. Men hvad sker der egentlig med vores krop, mens vi sover? Hvis du forstår de forskellige søvncyklusser, kan det hjælpe dig med at få den mest restituerende hvile.

Det grundlæggende om søvncyklusser

Søvn er opdelt i to forskellige tilstande: NREM (non-rapid eye movement) og REM (rapid eye movement). Hver cyklus varer ca. 90 minutter, og i løbet af en typisk nattesøvn vil du gennemgå fire eller fem cyklusser, hvor du hver gang kommer dybere ind i slumren. NREM-tilstanden udgør 75 % af din samlede søvntid og har tre stadier: stadie 1, 2 og 3 (også kendt som langsom bølge eller dyb søvn). REM udgør den sidste fase.

Fase 1 af NREM-søvn

Dette første stadium af NREM-søvn er det letteste stadium af slumren, og det varer typisk kun mellem 5-10 minutter. I denne fase begynder din krop at slappe af, og din vejrtrækning bliver langsommere. Du kan opleve lette muskelsammentrækninger, når din krop overgår fra en vågen til en søvntilstand. Dine øjne vil bevæge sig langsomt fra side til side i denne fase, men de vil ikke forblive stille, som de gør i REM-søvn.

Fase 2 af NREM-søvn

Dette stadie opstår 10-25 minutter efter, at du er faldet i søvn. I dette stadium falder din kropstemperatur, din puls sænkes, og der er ingen øjenbevægelser til stede. Dette kaldes ofte for “overgangsfasen”, fordi det markerer skiftet mellem let søvn og dyb søvn. Den varer normalt ca. 20 minutter, før du går ind i dybere niveauer af NREM-søvn.

Fase 3 af NREM-søvn

Tredje og fjerde fase af NREM-søvnen betragtes som “dyb” eller “slow wave”-søvn på grund af de lavfrekvente deltabølger, der er til stede i denne hvilefase. Denne type langsombølgeaktivitet hjælper med at genoprette energiniveauet i din krop og forbereder dig samtidig på REM-søvnen, som følger bagefter. I disse to faser kan det være svært at vække nogen, fordi de sover så dybt i denne tilstand – så sørg for ikke at forstyrre dem!

Fase 4 REM-søvn

REM-søvn (rapid eye movement) er en fase af søvnen, der er kendetegnet ved hurtige og rykvise øjenbevægelser. Det er den dybeste og mest genoprettende fase af søvnen, og den kaldes ofte “drømmesøvn”, fordi det er i denne tilstand, at de fleste drømme finder sted. Under REM-søvnen svarer dine hjernebølger til dem, du har, når du er vågen. En tyngdedyne kan få dig til at sove bedre og få mere ud af din søvn. Den gør at du går gennem en naturlig søvncyklus, hvor du kommer tilstrækkeligt gennem hver af faserne i løbet af en nat. Hvis du har et barn der ikke sover godt, skal du også læse mere om tyngdedyner til børn her.

Hvis vi forstår, hvordan vores krop fungerer under de forskellige søvnstadier, kan det hjælpe os med at få en mere afslappet søvn hver nat. Ved at erkende de forskellige cyklusser, vi gennemgår hver nat – fra let søvn i fase 1 hele vejen ned til dyb hvile i fase 3 og 4 – kan vi bedre forberede os på en fredelig nattesøvn, hver gang vi lukker øjnene! Med regelmæssig øvelse kan forståelsen af vores egne personlige søvnmønstre hjælpe os med at blive mestre i at få kvalitets-søvnapnø!