Sådan får du hverdagen til at køre som enlig mor

Sådan får du hverdagen til at køre som enlig mor

Det gode liv som enlig mor

Hvordan får du en god hverdag som enlig mor? Set udefra kan det nogle gange være svært at forstå, at man kan nå det samme alene som i en børnefamilie med to voksne. Så hvordan får man det egentlig til at gå op – hvordan får man en god hverdag?

Som enlig mor handler det rigtig meget om logistik og planlægning. At optimere alt, hvad der kan optimeres, f.eks.:

  • At indrette entréen med en knage, hvor der er kroge til hver af ugens dage. Søndag aften pakkes alle sportstasker, biblioteksbøger etc. Når barnet skal ud af døren om morgenen, hænger tasken klar, lige til at tage med
  • At købe ind én gang om ugen og lave mad i store portioner, der kan fryses, evt. efter en madplan
  • At gøre rent i bestemte dele af huset på bestemte ugedage, så man ikke behøver at bruge hele den dyrebare weekenden på at ordne det
  • At købe et lager af gaver til børnefødselsdagene, så det ikke bliver en ubehagelig overraskelse, at det nu også var i dag, Oscar havde inviteret til fødselsdag – nu kan du bare finde en gave i skuffen og pakke den ind
  • Alt, hvad der kan komme ind i en kalender, skal være der. Så slipper du nemlig for at rende rundt med det i hovedet

Planlægning og prioritering skal der til!

Selvfølgelig skal du ikke planlægge så meget, at livet bliver kedeligt og rigidt. Der skal også være plads til at svinge en stak pandekager på en regnvejrsdag. Men jo flere rutiner, jo mere overskud er der til alt det andet, der er sjovt.

På vejen mod det gode liv, gælder det om at være skarp til at prioritere. Find ud af, hvad der gør dig glad, og hvad du vil have i dit liv og sig så NEJ til resten. Hellige køer kan faktisk godt nedlægges: er det f.eks. vigtigt, at dit hjem altid pinligt rent og skinnede, eller er det godt nok, at ingen bliver syge af at bo der? Speltboller og kakao (med soyamælk!) ved Marimekko-bordet eller en kanelgiffel på sofaen foran eftermiddagens tv-program? Du bestemmer selv, hvor barren skal sættes, og du kan jo placere den lige præcis der, hvor det er nemt for dig at hoppe over. Og få dig et nyt mantra:

Uanset hvordan det så end går,
så har jeg gjort det, så godt jeg kunne,
med de muligheder, jeg nu havde at arbejde med

Slap af – du kan ikke nå det hele alligevel

Det hele handler om at arbejde ud fra grundpræmissen: som enlig mor er der ikke tid og energi til det hele. Der er kun én voksen til at tjene penge, én til at løse alle de huslige opgaver og én til at give omsorg. Det er bare regnestykket, der aldrig går op. Jo før, du accepterer det og slutter fred med alt det, du ikke når, jo bedre – så længe du når at give kærlighed til dine børn og dig selv.

I dit liv er det dig, der bestemmer, hvad der skal have fokus. Fordi der er så lidt tid og overskud, så bliver du nødt til at vælge, hvad du vil bruge den på, og på den måde bliver alt det sorteret fra, som du ikke orker eller har lyst til. Gør kun det, der giver mening. Uden kompromiser. Hvad hjælper det, at du altid arbejder over for at kunne give dine børn de samme materielle goder som alle de andre – hvis de har en mor, der er i zombie-mode af overanstrengelse og træthed? Et godt børneliv indeholder tid, ro, nærvær og omsorg – men ikke nødvendigvis mange penge.

Skær alt det fra, der ikke gør dig glad

For at få mere overblik og overskud, så kan du starte med at skære alt det uvæsentlige i dit liv fra. Find dine prioriteter og lad resten ligge. Måske har du nogle venskaber, som dræner mere end de beriger, og som trænger til en kærlig afslutning. Og hvordan med jobbet: giver det dig søvnløse nætter, og er det tid til at begynde at lede efter et nyt? Nogle gange skal man også slippe perfektionismen og drømmen om, at lykken ventede lige rundt om hjørnet. Det kan være, den allerede er der, og du bare har for travlt til at se det.

Nogle gode leveregler:

  1. Livet skal være sjovt
  2. Mit barn kommer før alt andet
  3. Det vigtigste er, at Mor er glad, ellers kan man ikke være noget for nogen
  4. For at Mor skal være glad, skal der være tid til også at være mig selv
  5. Tid til hygge er vigtigere end penge, bare vi ikke mangler noget

Lav din egen prioriteringsliste. Hvad er vigtigt for dig? Hvad er Need To Nå og Nice To Nå?