Gode råd til legatansøgningen

Få færre afslag, når du søger legater

At du søger et legat, betyder desværre ikke, at du også får det. Der er mange andre, der søger, og derfor skal du forsøge at undgå at få afslag på forhånd ved at skrive en god ansøgning.

Udover det er der også nogle andre gode råd, du lige kan få med på vejen:

Søg kun legater, der passer til dig og din situation

Lad være med at bruge tid på at søge fonde, hvor du ikke opfylder fundatsen. Fundatsen er de krav og betingelser, du skal imødekomme for at komme i betragtning til et legat. Er du for eksempel en kvinde fra Viborg, der har brug for hjælp til babyudstyr, så er det spild af tid at søge legater, der er øremærket til mandlige håndværkerlærlinge fra Kerteminde.

Husk at fortælle, hvorfor det er dig, der skal støttes

Selvfølgelig kan din personlige situation tale for sig selv, men i en legatsøgning skal du også argumentere for, at det netop er dig og din familie, der vil få rigtig meget gavn af at modtage et legat.

Det, du skal gøre i din ansøgning, er at skrive, hvorfor du er berettiget til at få støtte. Forklar f.eks.: Hvordan er din økonomiske situation? Hvorfor har du og dine børn brug for hjælp? Hvorfor kan du ikke arbejde mere, end du allerede gør? Hvad er der sket i dit liv, siden du er havnet her, hvor du er?

Brug tid på at finde de mindre legater

Har du en tilknytning til én eller flere byer og landsdele, er det de legater, hvor du skal lægge en ekstra indsats i ansøgningen. Det gælder også, hvis der er et mindre legat, hvor din særlige situation helt tydeligt vil give dig en fordel frem for de andre ansøgere. Jo færre ansøgere, der er til et legat, jo større chance er der for, at du bliver tildelt en portion af legatmidlerne.

Selvfølgelig skal du også søge alle de generelle legater, hvor der er meget få krav i fundatsen, men her vil du være i skarp konkurrence med de mange andre ansøgere. Find de legater, der passer til din situation, og søg kun dem, hvor du eller dine børn opfylder kravene.

Søg alle de legater, du overhovedet kan!

Jo flere legater du søger, jo flere legater kan du være heldig at komme i betragtning til. Det er ikke sikkert, at du får et ”ja” fra alle de fonde, du søger, så søg gerne flere legater. Bemærk, at nogle fonde, især de, der uddeler julehjælp, kun vil behandle din ansøgning, hvis du holder dig til at søge ét sted.

Og husk på, at der er andre derude, der kan have mere brug for hjælpen end dig. Det er dårlig stil at modtage mere hjælp, end du har brug for. Især hvis du tager hjælpen fra nogen, der så slet ikke får hjælp.

Hvad gør du, hvis du får afslag på et legat?

Får afslag på din legatansøgning, så tænk på hvor mange andre, der også har søgt. En legatansøgning tager altid udgangspunkt i din personlige situation, og forklarer hvorfor du har behov for støtte. Det er nemlig i sidste ende det, det kommer an på. Eller måske var der bare andre ansøgere, der blev vurderet til at have større behov for støtte.

Bliver din ansøgning ikke imødekommet, behøver du ikke at ringe og spørge hvorfor. Ofte er det bare et spørgsmål om, at der har været mange ansøgere til en bestemt sum penge.