Tal med børnene om skilsmissen

Hvordan taler man om skilsmissen med børn?

Hvordan skal man tackle barnets sorg over det familieliv, der er ophørt? Det er noget af det allersværeste, for de bliver jo kede af det, de små pus. Men det kommer meget an på barnets alder og den situation der var. Der er forskel på et barn på et halvt år, der aldrig vil kunne huske, at det har boet sammen med den anden forælder og så at sidde på et krisecenter med et blåt øje og to børn i skolealderen.

Det kan være svært at tackle barnets følelser, når du selv står midt i kaos – men prøv alligevel. Det er vigtigt, at du tager de svære samtaler med barnet. Får spurgt ordentligt ind til det og lytter. Det har sikkert brug for at få svar på en masse spørgsmål, måske især at få at vide at skylden for skilsmissen på ingen måde ligger hos barnet selv.

Du skal ikke pynte på virkeligheden – men måske redigere den lidt

Giv også barnet en redigeret og alderssvarende version af, hvorfor mor og far ikke bor sammen længere, men uden at svine den anden forælder til. Hvis barnet er for lille til at forstå, hvad der sker, så lad alligevel være med at lyve og sige, at far er på ferie. Sig sandheden. Du kender barnet bedst og ved, hvordan du kan servere den.

Børn har jo verdens bedste antenner og kan mærke, når du er ked af det. Det kan være svært at rumme barnets savn efter den anden forælder, når man selv græder sig i søvn hver aften, fordi hans store, trygge arme nu holder om en anden kvinde. Få noget professionel hjælp, hvis du er rigtig ked af det, og giv dig selv alenetid til at sørge og få grædt ud.

Du er den vigtigste for dit barns trivsel

Hvis barnet kan mærke, at du er glad og trives, så er der ret meget andet, der temmelig ligegyldigt. Også at der kun er en mor med til håndbold og forældremøder. Lad barnet forstå, at der er mange forskellige måder at være en familie på – storfamilier, delefamilier, enlige forældre, enebørn og børn med to forældre af samme køn – og at man kan få et godt liv i alle typer familier. For det kan man nemlig.

Næste: Samvær