Vintersuppe

 

Vintersuppe

1 voksen og 1 barn i 2 dage. Kan fryses.

Nøj, hvor er det koldt! Der er kun én ting, der hjælper: dejlig, varm suppe. Ikke alle børn synes dog, at vintersuppen er et hit, men prøv at servere med et drys af baconterninger og et stykke groft brød med smør på og se, om det ikke glider ned. Retten er i hvert fald sund og billig og fyldt med gode vitaminer til en mørk tid – der kan bruges rigtig mange slags grøntsager til denne suppe: knoldselleri, kartoffel, gulerod, porre, pastinak, persillerod, majroe, blomkål, broccoli osv.

Ingredienser

1 kg. rensede rodfrugter og andre grøntsager, f.eks.:
1 porre
½ blomkålshoved
5 gulerødder
10 mellemstore kartofler

Derudover:
½ løg
½ spsk. olie
½ l. vand
Evt. ½ chili uden kerner
½ tsk. tørret timian
1 knsp. karry
½ grøntsags-bouillonterning
1 tsk. salt
Peber
Evt. 3 spsk. fløde

Evt. 1 pk. bacon (125 g.)
Evt. 4 spsk. creme fraiche

Fremgangsmåde

Porren flækkes og skylles fri for jord. Toppen samt det yderste lag kasseres, og porren skæres i små ringe. Blomkålshovedet skylles, evt. brune pletter skæres af, og det deles i mindre buketter. Gulerødder og kartofler skrælles og skæres i mindre tern.

Løget skæres i små tern og svitses ved høj varme i olien i en stor gryde – tag den største du har! Løget må ikke blive brunt. Grøntsager og vand kommes i gryden, og der skrues ned på svag varme. Tilsæt krydderier og bouillonterningen, men ikke fløden, og læg låg på. Suppen koger nu, til grøntsagerne er møre, ca. 20 minutter.

Imens gøres baconen klar. Skær den i små tern og steg dem gyldenbrune på en varm pande.

Blend suppen med en stavblender, men forsigtigt! Det gør ondt at få varm suppe på sig. Herefter kommes fløden i, men den kan sagtens udelades. Tilsæt evt. 1-2 dl. vand, hvis du foretrækker suppen lidt mere flydende.

Serveres med bacontern eller en klat creme fraiche og et godt brød.