Hurtigt rugbrød
Ca. 24 stk. Kan fryses.
Er tiden ikke lige til surdej og langtidshævning, så kommer her opskriften på lynhurtige madpakkerugbrød. Det er også historien om en mor, der søndag eftermiddag, lige efter hun er kommet hjem med tre fulde bæreposer OG har fået pakket ungen ud af flyverdragten, opdager, at hun sørme har glemt at købe rugbrød. What to do? Der er ikke nogen mand, der lige kan smutte på tanken, og skal flyverdragten på igen, bliver der ikke tid til at lave aftensmad.
Så… nød lærer kvinde at lave mini-rugbrød, der kun tager ca. 12 minutter at røre sammen. Opskriften giver sådan nogle små rugbrød, der enten kan smøres som almindelige madder eller bare lægges i madpakken som tilbehør. Da jeg lavede dem første gang, var sønnens fætter på besøg, og de fik lov til at spise de skorper, der blev tilovers, efter rugbrødene var skåret ud – og det gik stærkt! Så det kan opskriften altså også bruges til: rugbrøds-grissini!
Ingredienser
8 dl. rugmel
5 dl. hvedemel
2 dl. frø, f.eks. ”5-korns-blanding”
3 tsk. salt
6 tsk. bagepulver
4 spsk. olie
8 dl. vand
Evt. sesam- eller birkesfrø til pynt.
Fremgangsmåde
De tørre ingredienser blandes først, og derefter tilsættes olie og vand. Det hele røres på røremaskine eller i hånden i 10 minutter. Lad være med at bruge din håndmixer, den brænder bare sammen. Her taler jeg af erfaring.
Lad dejen hvile i 30 minutter.
Dejen rulles herefter ud på bagepapir i en firkant, der er 1-2 cm. tyk. Glat den evt. med en paletkniv dyppet i vand, prik huller med en gaffel og drys med frøene, hvis du vil.
Tænd ovnen på 225° og lad dejen hæve igen, mens ovnen bliver varm.
Rugbrødsfirkanten bages nu i 25-30 minutter, til overfladen er hård. Den skal have længere tid, end du tror, ellers bliver den klæg.
Lad rugbrødet køle af på en rist og skær den derefter i firkanter, der passer til madkassens størrelse.