Farmors fine boller
16 stk. Kan fryses.
Det her er ikke hverdagsboller! Hvis du vil have det, så prøv Brusebadsbollerne i stedet. De her boller er festboller, og der skal hverken groft mel eller andre sunde ting i… eller som min egen farmor ville have sagt på langelandsk: ”Sådan noget nymoens’ pjat!”
Ingredienser
50 g. gær
2 dl. mælk
1 knsp. salt
2 spsk. sukker
50 g. margarine
2 æg
Ca. 500 g. mel
Mælk eller vand til pensling
Fremgangsmåde
Lun mælken til den er håndvarm, hæld den i en skål med den smuldrede gær og rør det ud. Hæld resten af ingredienserne i, men hold lidt af melet tilbage. Dejen æltes, og mel kommes i, til dejen lige akkurat holder op med at klistre til fingrene. Hellere for lidt mel end for meget, du kan altid komme mere i efter første hævning.
Dejen hæver overdækket i min. 30 minutter, inden den formes til boller, som sættes på en plade. De hæver også 30 minutter, inden de pensles med mælk eller vand. Det er vigtigt, at bollerne får lov at hæve rigeligt begge gange, ellers får du tørre og kedelige boller, der smager som at stikke tungen ned i melposen, dvs. af ingenting!
Bages på midterste rille ved 200° i 12-14 minutter.