Her kan du søge efter legater til enlige mødre
Du har sikkert hørt om den julehjælp, der uddeles fra forskellige frivillige organisationer, og måske har du allerede søgt om julehjælp. Men faktisk er der mange andre muligheder for at søge økonomisk støtte – og ikke bare til jul, men hele året rundt. Der er ferieophold for børn og enlige mødre, legater til værdigt trængende og til unge, enlige mødres uddannelser, til babyudstyr, konfirmationshjælp osv.
Hvis du synes, det er svært at få pengene til at række, så er der fonde derude, som du kan søge. Herunder finder du forslag til steder, hvor du kan finde legater, som du kan søge.
Internettet
Der findes flere databaser på internettet, hvor du selv kan søge efter relevante legater, der passer på dig og din situation. Her kan du også få gode råd om, hvordan du ansøger om et legat.
Foreningen LegatNet (u.å.). Legatnet.dk. Lokaliseret den 28. februar 2018 på: www.legatnet.dk
Note: LegatNet.dk er legatudbydernes eget fælles legatsøgningssystem. Databasen, som legatudbyderne selv bidrager til, indeholder en liste over en lang række legater, herunder også legater for enlige mødre og deres børn.
Københavns Kommune (u.å.). Legater for trængende. Lokaliseret den 28. februar 2018 på: www.kk.dk/trangslegater
Note: På de fleste kommuners hjemmesider kan du finde information om de legater, som der tildeles bl.a. enlige mødre og børn i området. Som eksempel er her taget Københavns Kommune, men undersøg hvad din hjemmekommune har af tilskudsmuligheder.
Studerende online (u.å.). Legater og fonde. Lokaliseret den 28. februar 2018 på: www.studerendeonline.dk/legater
Note: Legatsiden er en del af Studerende Onlines mange tilbud om information til studerende. I den meget omfangsrige database kan du gratis søge efter danske legater, også til enlige forsørgere.
Biblioteket
Alle bøgerne her kan lånes på biblioteket, men der kan være ventetid på dem. Bøgerne på listen kan dog alle købes, og du finder bøgerne ved at klikke på titlen:
Billesø, Per og Jylling, Berit (nyeste udgave). Legathåndbogen: uddannelse (nyeste udgave). Værløse: Billesø & Baltzer
Note: Er du enlig mor og samtidig studerende finder du her en samlet og opdateret fortegnelse over alle søgbare legater og fonde for uddannelsessøgende. Alle legater har information om adresser, legatstørrelser, betingelser, ansøgningsfrister samt uddelingstidspunkter, og der er gode råd til ansøgningen og oplysning om reglerne vedrørende legaters indflydelse på skat og SU. Bogen udkommer hvert år, så vælg gerne den senest opdaterede.
Billesø, Per og Jylling, Berit (nyeste udgave). Vejviser til legater og fonde (nyeste udgave). Værløse: Billesø & Baltzer
Note: I Vejviser til legater og fonde findes legater og fonde, der kan søges. Vejviseren er inddelt i 12 emneområder efter formål: bl.a. social, sygdom, uddannelse, forskning, familie, kultur, sport, miljø, fribolig og udlandsophold. Bogen udkommer hvert år, så vælg gerne den senest opdaterede.
Toft, Trine (2016). Legatsøgning for studerende – søg støtte til bl.a. udlandsophold, studiebøger og projekter. Svendborg: Pretty Page
Note: Er du enlig mor og studerende finder du her en guide til, hvordan du søger uddannelseslegater. Bogen indeholder en trin-for-trin vejledning til legatsøgning samt gode eksempler på ansøgninger.
Offentlig hjælp
Din sagsbehandler eller socialrådgiver har ofte kendskab til legater og fonde, som du kun kan blive indstillet til gennem kommunen. Det er derfor altid en god ide også at spørge sig for her. Offentlige og private hjælpeorganisationer kan også ligge inde med en stor viden om legater, du kan søge. Spørg f.eks. hos Mødrehjælpen eller din lokale sognepræst.
Netværk
Kommer du fra en lille by eller kommune kan det betale sig at få dine forældre eller andre til at holde øje med ugeavisen eller de regionale aviser. Her bliver legater slået op, når ansøgningsfristen nærmer sig. Tjek også generelt i det lokalområde, du voksede op i, da en del legater kræver at man har et tilhørsforhold til stedet. Spørg evt. din kommune eller region om de har nogle legater de bestyrer.
Er der nogen af dine venner, kolleger eller familiemedlemmer, som tidligere har søgt legater og har fået tildelt legatmidler? Prøv at spørge dem, om du må se deres ansøgninger, og om de kan give dig nogle tips til, hvad du skal skrive.
Husk at tjekke, om legatet er skattefrit
Nogle legater er skattefri, mens du skal betale skat af andre. Da reglerne kan ændre sig, bedes du selv tjekke, om dit legat er skattepligtigt på www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=2234749. Søg evt. på [legater] på www.skat.dk for at komme til artiklen, hvis adressen er ændret.