Her kan du få hjælp

Stop med at skamme dig over at bede om hjælp - Enlig Mor

Nogle gange har man brug for en hjælpende hånd, og hvis du ikke har et stærkt netværk, du kan læne dig op af, så er der heldigvis også andre muligheder for at få hjælp. Det er fantastisk, at der er mennesker derude, som frivilligt vil yde en hånd til dem, der har behov. Og helt uden fordømmelse eller medlidenhedssovs, det her er bare ren hjælp, som du kan tage imod, hvis du vil.

Husk, at det ikke er et tegn på svaghed, men på styrke, når du beder om hjælp. Hvis du ikke kan klare det selv, så ræk ud efter hjælpen, både for din egen skyld, men især for børnenes. Siden her henviser til nogle af de mange hjælpeorganisationer, der står klar til at give dig og dine børn en hånd:

Børns Voksenvenner

Hos Børns Voksenvenner bliver ressourcestærke frivillige voksne i alle aldre udvalgt og matchet til de børn, hvis forældre henvender sig for at bede om enten en Familie- eller en Voksenven. Udvælgelsen sker gennem besøg af lokale medarbejdere hos Venne-ansøgerne. Der bliver indhentet straffeattest og børneattest for alle voksenvenner, og herefter kommer voksenvennen på kursus. Medarbejderne besøger også de familier, der har ansøgt, så matchningen kan ske efter kemi, fælles interesser og geografi.

Målgruppen for Familievenner er enlige mødre med børn i alderen 0-6 år med et meget spinkelt, socialt netværk. Familievennerne er typisk modne kvinder, mænd eller par. Familievennen kommer på besøg 2-4 gange om måneden, og målet er at udvikle et venskab med hele familien.

For at komme i betragtning til en Voksenven, skal barnet være 6-7 år og bo alene med sin mor eller far, eller have en meget sparsom kontakt til den anden forælder. Som udgangspunkt er målgruppen almindelige børn med almindelige problemer.

Disse børn kan ofte mangle en anden voksen i deres liv. En voksen til at snakke med, lege med og være sammen med, en voksen der har det overskud, som du måske mangler lige nu. Voksenvennen kan være ung eller efterlønner, mand eller kvinde, og det aftales indbyrdes, hvor tit Voksenvennen og barnet skal ses, men ofte er det en fast dag 2-4 gange om måneden.

Foreningen står også for udflugter og arrangementer.

Se mere på:www.voksenven.dk

Dansk Folkehjælp

Dansk Folkehjælp er en frivillig organisation, som yder hjælp til udsatte, både i Danmark og udlandet.

Dansk Folkehjælp støtter bl.a. med:

 • Netværket FamilieNET, der har fokus på at skabe relationer imellem udsatte og isolerede familier. FamilieNET består af flere arrangementer, hvor du og din familie kan møde andre, der har samme udfordringer i hverdagen.
 • Julehjælp til økonomisk trængte familier.
 • Feriehjælp for enlige forældre på overførselsindkomst, som har børn under 18 år.
 • Netværk mellem enlige forsørgere og deres børn i ”MitNetNu”, hvor familierne inviteres på ferie og til arrangementer for at styrke netværksdannelse
 • Økonomisk rådgivning med hjælp til budgetlægning, udarbejdelse af afdragsplan, indgåelse af aftaler med kreditorer og hjælp til hvordan, man får mest muligt ud af sine penge

Se mere på: www.folkehjaelp.dk

Forbrugerrådets Gældsrådgivning

Gældsrådgivningen tilbyder socialt udsatte mennesker gratis, uafhængig rådgivning om gæld. Har du lav indkomst, et lavt rådighedsbeløb og stor gæld, kan du få hjælp i et af de 7 gældsrådgivningscentre, der er fordelt over hele landet, eller igennem den landsdækkende telefonrådgivning.

Hos Gældsrådgivningen kan du ikke få økonomisk støtte, men hjælp til at skabe overblik over din økonomiske situation og vejledning i, hvordan du undgår problemer med kreditorer og kommer videre. Gældsrådgivningen samarbejder med bankrådgivere, økonomer, socialrådgivere og jurister, som alle kan hjælpe med at rådgive dig om din økonomiske situation.

Se mere på: www.gaeld.taenk.dk

Forælder Fonden

Hos Forælder Fonden kan alle, der er alene med børn få hjælp til boligproblemer, uddannelse, rådgivning, jura – eller måske bare en god snak. Organisationen samarbejder med socialrådgivere, advokater, psykologer og familieterapeuter, og det er muligt at få hjælp over telefonen, hvis du ikke bor i København.

Forælder Fonden råder også over 46 førstehjælps-lejligheder beliggende i København og omegn, som fremlejes for en kortere periode til en enlig forælder med akut behov. Fonden driver desuden et kollegiehus med 13 mindre 2-værelses lejligheder til enlige med børn, hvor forsørgeren er under uddannelse samt et krisecenter for voldsramte kvinder, med eller uden børn.

Forælder Fonden uddeler også mindre legatportioner, fortrinsvis til uddannelse, samt til sommerferieophold.

Se mere på: www.foraelderfonden.dk

Frelsens Hær

Mange kender til det store arbejde, som Frelsens Hær udfører i julen, bl.a. med uddeling af Julehjælp. Organisationen hjælper dog også på mange andre måder, og tilbuddene omfatter blandt andet:

 • Lejre og udflugter
 • Krisecentre
 • Juridisk rådgivning
 • Familiekonsulenter
 • Gældsrådgivning

Se mere på: www.frelsenshaer.dk

Home-Start

Mange småbørnsfamilier, også helt almindeligt fungerende, mangler i perioder det overskud, der skal til, for at få hverdagen til at hænge sammen, og til at forebygge og løse problemer i tide. Det er især enlige forældre, flerlingefamilier, familier med syge eller handicappede børn eller med sygdom i nærmeste familie, der kan have brug for en ekstra hånd.

Home-Start er en organisation, hvor frivillige tilbyder støtte, venskab og praktisk hjælp til familier med børn under skolealderen. Der ydes praktisk hjælp i form af et besøg to timer om ugen i et halvt år. Formålet er at forebygge kriser og sammenbrud i småbørnsfamilier. Hjælpen er gratis og fortrolig.

Se mere på: www.home-start.dk

Julehjælpen

Julehjælpen formidler kontakt mellem donorer og værdigt trængende familier. Du kan her ansøge om donationer fra private samt virksomheder, f.eks. legetøj, tøj, gavekort, julemadspakker og juletræsfester.

Se mere på: www.julehjaelpen.dk

Juridisk førstehjælp

Advokatvagten er et gratis tilbud til alle borgere, der har brug for personlig, juridisk rådgivning om f.eks. skilsmisse, forældremyndighed og leje af bolig. Her kan du søge hjælp hos advokater, der giver gratis mundtlig rådgivning. Advokaterne i Advokatvagten kan give dig en hurtig juridisk vurdering af din situation, men kan dog ikke føre din sag.

Der er Advokatvagter fordelt over hele landet. Du kan ikke ringe til Advokatvagten, men skal møde op personligt. Åbningstiderne varierer fra sted til sted. Find den nærmeste på linket nedenfor.

Se mere på: www.advokatvagterne.dk

Mødrehjælpen

Mødrehjælpen tilbyder rådgivning og vejledning til gravide og børnefamilier i sårbare og udsatte situationer. Det er gratis, og du kan være anonym.

Mødrehjælpen støtter bl.a. med:

 • Økonomisk, social- og uddannelsesmæssig rådgivning i København, Aarhus, Aalborg og Odense
 • Landsdækkende chat- og telefonrådgivning: Holdepunkt
 • Lokalforeninger i de fleste større byer
 • Genbrugsbutikker med børnetøj i endnu flere
 • Julehjælp til økonomisk trængte familier. Læs om betingelserne for at modtage hjælp og udfyld ansøgningsskemaet på hjemmesiden

Se mere på: www.moedrehjaelpen.dk

Retshjælpen

Har du brug for retshjælp i forbindelse med skilsmisse, forældremyndighed og samværssager, eller mere generelle emner som lejeforhold eller klager over sociale sager, så kan du få gratis retshjælp over hele landet elelr over telefonen.

Se mere på: www.retshjaelpen.dk