Smutveje

Hvad en enlig mor ved om smutveje i livet

Da jeg selv for snart mange år siden stod nyskilt med et lille barn, ingen penge og kaos, indså jeg hurtigt, at jeg blev nødt til at finde en anden måde at leve på. Med én voksen i stedet for to til at trække læsset, så var der simpelthen ikke tid nok. Årene som enlig mor har derfor lært mig altid at lede efter smutveje. Der hvor man får gjort livet nemmere for sig selv. Det er dem, jeg gerne vil give videre til andre børnefamilier, som også ønsker sig mere tid og overskud.

Hemmeligheden er, at som enlig mor, så klarer man ærterne, for det skal man. Da jeg først havde været nede med stress et par gange, indså jeg, at der ikke er andre, der kommer og løser opgaverne for mig, så jeg bliver nødt til at prioritere benhårdt imellem de ting, jeg vil have i mit liv.

Det samme kan være lige så nødvendigt i en børnefamilie med to voksne. Det er ikke sikkert, at der er dobbelt så meget tid: der kan være skiftende arbejdstider eller lang transporttid for en af parterne, som giver en presset hverdag – men med bevidst prioritering og planlægning, så kører hverdagen meget nemmere.

Løsningen er planlægning

Enligmor.dk er bygget op omkring den erkendelse, at der er sjovere og vigtigere ting i livet end at stå nede i supermarkedet hver eneste dag med en træt unge og det store, rungende spørgsmål: ”Hvad f… søren skal vi have at spise?” Løsningen på det er netop planlægning. Langt de fleste af de opskrifter, du finder her på siden, kan laves i store portioner og opbevares i fryseren, og på en almindelig hverdag tager det derfor max. 20 minutter at lave aftensmad.

Jeg har brugt lang tid på at indføre systemer, der kan hjælpe i hverdagen. Rengøring sker på bestemte dage, og alt i huset har en plads, så det er nemt og hurtigt at rydde op. Nede i min vaskekælder står der fire vasketøjskurve, som jeg sorterer tøjet i, når jeg smider det til vask, og så er det altid lige klart til at komme i maskinen. Der er indført huskeseddel og rengøringsplan og en ugeplan, som jeg kører sammen med min arbejdskalender.

Struktur er din bedste ven!

På den måde har jeg en uge, som godt nok er planlagt på den voksne måde, men hvor jeg ikke skal lave mad eller gøre rent på de dage, hvor jeg også skal arbejde sent eller til forældremøde. Det lyder alt sammen meget kedeligt, men det er faktisk en kæmpe hjælp og en stor lettelse. Jo mere struktur der er på alle de kedelige ting, jo hurtigere går det med at få dem overstået. Og vigtigst af alt: på den måde bliver der samtidig meget mere tid og overskud til det vigtigste i mit liv, min søn.

Og det er jo det, alle vi forældre har tilfælles: et stort ønske om at gøre det bedste for vores børn og have så mange sjove timer som muligt med dem. Vi vil alle sammen gerne mere end bare at overleve hverdagen, den skal jo leves!